Denk aan de mechanica

Er zijn boeken die door de pagina’s bladeren en de planken in twee uur sluiten (ik ben geen snelle lezer), maar er zijn boeken die niet moeilijk te lezen zijn, maar er zijn boeken die er lang over doen om te zien wat de auteur bedoeld om dit boek te schrijven. Voor mij was The Rules of Contagion zo.

Waarom? Gewoon omdat ik zwak ben in wiskunde? vanwege waarschijnlijkheid? 백링크 een tijdje! Klik niet op de ‘terug’-knop.

Er zijn twee punten aan dit boek. Leg eerst alles in de wereld uit met het besmettingsprincipe. Auteur Adam Kucharsky is een professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, een wereldberoemde epidemioloog die heeft onderzocht hoe infectieziekten zich verspreiden en stoppen. Naast infectieziekten wordt betoogd dat het principe van transmissie kan worden toegepast op alle complex verbonden netwerken. In het proces van het verspreiden van nepnieuws en virale marketing is het perspectief van een wiskundige op de rol van superverspreiders (influencers) bijvoorbeeld nieuw.

Ronald Ross wilde eigenlijk schrijver worden, maar Ross’ vader tijdens het Britse rijk in de 18e eeuw was niet anders dan hij nu is. Ross, geboren in het koloniale India, ging naar Londen om medicijnen te studeren, in tegenstelling tot zijn hoop. Natuurlijk zou iedereen destijds geneeskunde hebben gestudeerd, maar Ross slaagde nauwelijks voor het chirurgische examen en kon niet de Indiase chirurg worden die zijn vader wilde.

Heeft deze eigen beproeving hem ertoe gebracht voortdurend de zwerm muggen waar niemand om geeft te observeren? Niemand weet het, maar Ross bestudeert al meer dan 30 jaar malaria, vanaf zijn midden twintig.

Er zijn geweldige mannen die als eerste in ons opkomen als wetenschappers die de oorzaak van de ziekte hebben gevonden en de verspreiding ervan hebben voorkomen. John Snow, een pionier op het gebied van epidemiologisch onderzoek, die veldonderzoek doet wanneer er een uitbraak plaatsvindt, onthulde de relatie tussen cholera en besmette bronnen. En hoewel Nightingale werd geprezen als een engel in een witte jas, werd tijdens de oorlog statistisch onthuld dat slechte sanitaire voorzieningen in militaire ziekenhuizen het epicentrum van de infectie waren, waardoor het aantal patiënten aanzienlijk daalde.

Ronald Ross was de eerste epidemioloog die zich bezighield met infectieziekten op basis van wiskunde. Er wordt gezegd dat hij de persoon is die de plaat heeft gemaakt waarmee het concept van infectiereproductie (R) en kudde-immuniteit is begonnen, die helaas van vorig jaar op ons zijn gedrukt. Hij was vereerd dat hij de tweede Nobelprijs voor de geneeskunde ontving voor zijn ontdekking dat de oorzaak van malaria muggen zijn, maar wat hij de wereld wilde verspreiden was de zeer contra-intuïtieve waarheid dat infectieziekten door waarschijnlijkheid kunnen worden bestreden. Helaas betreurde hij hoe lang het duurde voordat zijn ideeën, zo dringend en heilzaam voor de mensheid, werden toegepast.

Voordat we het hebben over Ross’ ‘mechanische methode’, laten we eens kijken naar wat de ‘beschrijvende methode’ als vanzelfsprekend beschouwde. De beschrijvende methode is vergelijkbaar met grafiekanalyse, waarbij een grafiek wordt getekend met aandelenkoersen uit het verleden en toekomstige aandelenkoersen worden voorspeld. Het vindt soortgelijke gebeurtenissen in de geschiedenis en voorspelt de toekomst door de aandelenkoersschok te analyseren die wordt veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis, zoals een renteverhoging. Het ligt dicht bij classificatie en komt overeen met het resultaat. Wanneer pokken veel voorkomt, proberen we de realiteit toe te passen op het patroon van het aantal mensen dat in het verleden met pokken is geïnfecteerd, maar we kunnen niet achterhalen waarom het in zo’n vorm voorkomt.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다